Szef Akademii Kulinarnej Whirpool Marco Ghia zaprosił tym razem do swojej kuchni Izę Zwierzyńską, aktorkę znaną między innymi z serialu "Barwy Szczęścia". Razem przygotowali jeden z najbardziej znanych słodkich deserów.

Krucha doskonałość
Gościem kolejnego odcinka "Artysty w Kuchni" była Izabela Zwierzyńska, aktorka serialowa i teatralna, znana szerokiej publiczności z roli Iwony Pyrki - Koryckiej w serialu Barwy Szczęścia. Wspólnie z Marco, przyrządziła ona jeden z najbardziej znanych deserów świata - bezę Pavlova przekładaną kremem na bazie serka mascarpone. Sekretem tego deseru jest ciągnący się środek, chrupki wierzch i idealnie kremowa masa z dodatkiem świeżych lub mrożonych owoców.

Deser na cześć tancerki
Jak głosi anegdota, ten popularny deser powstał na cześć rosyjskiej tancerki baletowej Anny Pawłowej. Przygotował ją, oczarowany urodą kobiety, szef kuchni hotelu Esplanade w Australii. Inna wersja wskazuje jednak na nowozelandzkie pochodzenie deseru. Niezależnie od tego, która z historii powstania jest prawdziwa, obie wskazują na te same składniki i dodatki.