Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów

Nowa Piekarnia w Gorzanowie

Klaudia Kręblewska
Piekarnia Gorzanów proponuje tradycyjny chleb w nowej odsłonie. Tu nie mam mowy o masowej produkcji. W Piekarni w Gorzanowie każdy bochenek chleba "traktowany" jest wyjątkowo!

W dobie masowej produkcji - a co za tym idzie - spadku jakości produktów spożywczych, ponownie do łask wracają wszelkie tradycyjne metody wytwarzania żywności. Ekologia, sezonowość produktów, brak konserwantów czy wszelkiego rodzaju dodatków chemicznych - na te aspekty niemal każdy z nas zwraca uwagę idąc do sklepu.
W odpowiedzi na coraz większą świadomość konsumentów już wkrótce zostanie ponownie otwarta piekarnia w Gorzanowie. Po kilkumiesięcznej przerwie zakład rusza z wielkim zapałem do pracy.
Mimo, że zmienił się zespół, a samo wnętrze hali produkcyjnej nabrało nowych barw - niektóre kwestie pozostaną niezmienne. Przede wszystkim niezmienne pozostanie sam sposób wypieku i receptura. Nowa załoga czerpiąc z wiedzy i ogromnego doświadczenia poprzedniego właściciela, postanowiła zostać przy zwyczajowych, rzemieślniczych metod produkcji, które obecnie są już coraz rzadziej spotykane.
Charakterystyczną cechą gorzanowskiej piekarni, nadal pozostanie proces przygotowania ciasta w starych( i głośnych) maszynach piekarniczych. Wypiek będzie się odbywał w tradycyjnym piecu węglowym, który po żmudnych pracach naprawczych, jest znów mocno bijącym sercem piekarni. Pieczywo powstające w ten sposób ma wyższą jakość niż to produkowane w piecach zasilanych ropą czy gazem.
Chleb różni się od innych także smakiem. Dzieje się tak, poprzez użycie naturalnego zakwasu, który dalej pozostanie głównym, sekretnym składnikiem. Wpływa na podjęcie decyzji o pozostaniu przy dawnej recepturze mieli również stali klienci Piekarni. Już podczas remontu, halę produkcyjną odwiedzali klienci Piekarni. Zaraz po pytaniu o datę otwarcia, upewniali się czy nowi piekarze nie zechcą zmienić przepisów.
-Moją ambicją nie jest stworzenie fabryki chleba - mówi nowy właściciel, Bogusław Klimczuk. - Jesteśmy małą piekarnią, która nie będzie produkowała pieczywa na masową skalę. Zostajemy przy starych recepturach, które sprawdziły się przez te wszystkie lata działania piekarni. Chcemy skupić się na jakości i każdemu bochenkowi poświęcić odpowiednio dużo uwagi.
Piekarnia już wkrótce rusza z wypiekami. Na tradycyjny chleb w nowej odsłonie do sklepu firmowego w Gorzanowie przy ulicy Młyńskiej 1 zaprasza cała załoga.

od 7 lat
Wideo

Jak głosujemy w II turze wyborów samorządowych

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na klodzko.naszemiasto.pl Nasze Miasto