Prezentujemy przepis na wyśmienitą zupę grzybową, której autorką jest Maria Lemańczyk z Męcikała. Jak sama mówi o sobie, nie jest wykwalifikowaną kucharką, a wszystkiego co potrafi wyczarować w kuchni nauczyła się w rodzinnym domu na Kaszubach. Pani Maria jest każdego roku główną dowodzącą podczas przygotowywania zupy grzybowej na festyn, jaki odbywa się w Męcikale. Warto samemu jednak ugotować te pyszności. Tym bardziej, że grzybów nie brakuje.
Jesienią na stołach królują grzyby
Do zupy grzybowej potrzebne są podgrzybki i prawdziwki, cebula, boczek wędzony, kostka rosołowa, przyprawa typu "jarzynka" lub "warzywko", olej, sól i pieprz.
Podgrzybki i prawdziwki pokroić osobno na drobne kawałeczki. Podgrzybki zalać wrzątkiem i odcedzić. W garnku rozpuścić w wodzie kostkę rosołową i wrzucić podgrzybki i prawdziwki. Cebule podsmażyć na patelni i dodać do gotujących się grzybów. Boczek pokroić w kostkę i dodać pod koniec gotowania. Zupę doprawić solą i pieprzem. Można dodać śmietankę. Zupę można podawać z posiekaną natką pietruszki i z kromkami chleba posmarowanego masłem czosnkowym. To z kolei można szybko przyrządzić rozgniatając ok. czterech ząbków czosnku z kostką masła, które warto wcześniej wyjąć z lodówki.
Kotlety mielone z piekarnika z fetą
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?