Spis treści
Dlaczego w Wigilię jemy ryby?
W Wigilię osoby wierzące zachowują post, to znaczy, że nie jedzą mięsa innego niż rybie. Ale jest też inny powód, dla którego chrześcijanie spożywają w tym dniu ryby. To symbol chrześcijaństwa i Jezusa Chrystusa. Ichthys pisany też ichtys w języku starogreckim oznacza "ryba".
Warto jeść ryby
Ryby warto jeść nie tylko w Wigilię, ale przez cały rok! To świetne źródło kwasów omega-3. Znajdziemy w nich także witaminy takie jak A, D czy E oraz z grupy B. Rybie mięso zawiera też białko i przeróżne składniki mineralne, dlatego lekarze zachęcają do jedzenia ryb nawet 2-3 razy w tygodniu.
Poniżej znajdziesz łatwe i przepyszne przepisy na tradycyjne dania z ryb. Sprawią, że nawet największy niejadek z chęcią ich spróbuje!
Ryba po grecku
Klasyk wigilijnej kuchni. Świetnie smakuje na ciepło, jak i na zimno. W dodatku może właściwie służyć za samodzielne danie, ponieważ oprócz ryby składa się z wielu warzyw. Do jej przygotowania potrzebny będzie między innymi filet z dorsza, marchewka, pietruszka, seler i cebulka. Tu znajdziecie dokładny przepis na pyszną rybę po grecku!
Karp smażony
Jeśli jesteście fanami tej ryby, to ten przepis jest dla was obowiązkowy! Dzwonko karpia w chrupiącej aromatycznej panierce z jajek i bułki tartej skropione cytryną, a do tego pyszny chleb lub ziemniaki i mamy to. Tutaj znajdziecie przepis na klasycznego karpia smażonego.
Karp w galarecie
Karp to najpopularniejsza wigilijna ryba, a więc nie ma się co dziwić, że sposobów jej przyrządzania jest naprawdę wiele. Kolejnym znanym jest karp w galarecie, podawany na zimno. Jeśli jesteście fanami tej wersji, to tutaj znajdziecie przepis na pysznego karpia w galarecie Siostry Anastazji.
Śledzie w oleju
Proste, szybkie i pyszne. Najlepsze są po kilku dniach. Oto przepis na klasyczne śledzie w oleju z cebulką.
Śledź po kaszubsku
W naszym zestawieniu nie mogło zabraknąć także i tej ryby. Śledzie po kaszubsku są lekko pikantne, trochę słodkawe, po prostu pyszne! Do przygotowania śledzia po kaszubsku potrzebne będą:
- 4-5 płatów śledziowych,
- 2 cebule,
- 3 łyżki octu,
- 8 łyżek oleju,
- 2 kiszone ogórki,
- 5 suszonych śliwek,
- przyprawy: pieprz, majeranek (łyżka), listek laurowy, dwa ziela angielskie.
- 200 g przecieru pomidorowego,
- 3 łyżki keczupu.
Śledzie wypłucz z soli w zimnej wodzie, następnie zalej je świeżą zimną wodą i odstaw na co najmniej pół godziny. W międzyczasie kilka razy wymień wodę. Następnie osusz je i pokrój na nieduże kawałki. Włóż je do szklanej miski i zalej octem oraz wymieszaj. Odstaw na pół godziny, co jakiś czas mieszając. Cebule obierz i pokrój na piórka oraz podsmaż na oleju tak, żeby się zeszkliła. Dodaj przyprawy i smaż jeszcze kilka minut. Dorzuć posiekane suszone śliwki i smaż przez dwie minuty, następnie dodaj przecier, pokrojone w kostkę ogórki i keczup i smaż jeszcze chwilę. Wystudź i układaj warstwami w słoiku na przemian ze śledziami. Wstaw do lodówki.
Ryba z pieczarkami
A może by tak połączyć rybę i grzyby? Na Wigilię nie ma nic lepszego! Przepyszny przepis prosto od pań z Koła Gospodyń Wiejskich znajdziecie tutaj.
Ciasto ucierane z wiśniami
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?