Zatrudnienie dwóch osób oraz przedłużenie umowy o pracę kolejnym dwóm, to efekt oddania do użytku nowej hali w rodzinnej firmie Fungopol w Brusach, zajmującej się przetwarzaniem runa leśnego. Inwestycja była możliwa dzięki dotacji z Agencji Rozwoju Pomorza. Budowa kosztowała 2,5 mln zł i trwała niespełna pięć miesięcy. W wyniku tego firma nie tylko zatrudniła, ale też obniżyła znacznie koszty funckjonowania.
- Dotychczas nie mieliśmy miejsca na przechowywanie gotowych produktów, mrożonych grzybów i owoców, a nawet słoików. Wynajmowaliśmy hale w Koszalinie. To wiązało się nie tylko z kosztami wynajmu, ale też ogromnymi kosztami transportu - tłumaczy Robert Skórczewski, prezes Fungopolu.
Dzięki temu zatrudniony został m.in. Technolog produktów mrożonych, Renata Główczewska, Mirosława Bruska, magazynier oraz dodatkowo obsługa nowej hali.
Przy tej okazji nie można pominąć faktu, że produkty tej firmy uzyskały pierwsze miejsce podczas trzeciej edycji konkursu Słupski Koszyk Regionalny. Jurorzy oceniali potrawy przygotowywane przez pomorskie koła gospodyń wiejskich i produkty firm promujących regionalne tradycje. Fungopol zdobył Grand Prix za 38 produktów takich jak m.in. syrop z kwiatów czarnego bzu, jagody w syropie, czy borówkę z gruszką.
- To cieszy tym bardziej, że nagrody przynoszą wymierne efekty. Tak dobrego miesiąca nie mieliśmy od dawna. Tylko w listopadzie przerobiliśmy 120 ton surowca - nie kryje zadowolenia Skórczewski.
30
osób jest obecnie zatrudnionych na stałe w rodzinnej firmie Fungopol w Brusach
Seria pożarów Premier reaguje
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?