Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów
6 z 14
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
SŁODZIK NA „TAK” i „NIE”!...
fot. 422737/pixabay.com

Co warto stosować zamiast cukru? Zobacz, czym słodzić kawę, herbatę i potrawy! Poznaj też szkodliwe zamienniki cukru, które lepiej omijać

Erytrytol (erytrol)

SŁODZIK NA „TAK” i „NIE”!

Pomimo egzotycznie brzmiącej nazwy związek ten występuje naturalnie w niektórych produktach, np. owocach, a także jest zawarty w pewnych ilościach w organizmie ludzkim.

Erytrytol (E968) jest alkoholem wielowodorotlenowym, czyli pochodną cukrową podobną do sorbitolu czy ksylitolu (związki te określa końcówka „-ol” w nazwie). Jednak w przeciwieństwie do nich nie ma silnego działania rozwalniającego i powodującego nadprodukcję gazów – takie efekty mogą pojawić się dopiero po spożyciu znacznej jego porcji (jej wielkość jest jednak kwestią indywidualną).

Erytrytol jest niskokaloryczny – zapewnia 0,24 kcal na gram, czyli ma tylko 6 proc. kalorii cukru stołowego, a jego słodycz względem sacharozy wynosi 70 procent. Oznacza to, że trzeba dodawać go w nieco większych ilościach.

Słodzik ten ma zerowy indeks glikemiczny, przez co nie powoduje skoków poziomu glukozy i insuliny we krwi, nie wpływa też na zawartość w niej cholesterolu i trójglicerydów. Choć wchłania się w jelicie, wydala się w stanie niezmienionym razem z moczem.

W badaniach stwierdzono jednak, że u osób z jego wysokim poziomem we krwi częściej występują zakrzepica, zawały i udary. Może więc nie być wskazany dla osób z czynnikami ryzyka zaburzeń hematologicznych i kardiologicznych.

Zobacz również

W Działoszynie powstanie basen ze strefą SPA. Kontrakt wart 16 mln zł podpisany!

NOWE
W Działoszynie powstanie basen ze strefą SPA. Kontrakt wart 16 mln zł podpisany!

Szykuje się przebudowa najgorszego torowiska w Krakowie. Potrzeba na to 130 mln zł

Szykuje się przebudowa najgorszego torowiska w Krakowie. Potrzeba na to 130 mln zł

Polecamy

Idealna jajecznica na wiosnę. Sekret smaku tkwi w obróbce szparagów

Idealna jajecznica na wiosnę. Sekret smaku tkwi w obróbce szparagów

Spektakularna atrakcja francuskiej wyspy. Tylko dla odważnych!

Spektakularna atrakcja francuskiej wyspy. Tylko dla odważnych!

Turysta zarobił na lotnisku 3500 zł, jeszcze mu podziękowali. Też tak możesz!

Turysta zarobił na lotnisku 3500 zł, jeszcze mu podziękowali. Też tak możesz!