5 z 8
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
![Owoce te są znakomitym źródłem antocyjanów i witaminy A,...](https://d-art.ppstatic.pl/kadry/k/r/94/6c/62b97699c72f6_o_large.jpg)
fot. nikkimeel/Getty Images
Dlaczego warto częściej jeść czarną porzeczkę? Skorzystają: odporność, serce i wzrok. Podajemy domowy przepis na dżem z czarnej porzeczki
Wspierają wzrok
Owoce te są znakomitym źródłem antocyjanów i witaminy A, które poprawiają ostrość wzroku. Naukowcy zaobserwowali, że podawanie ekstraktu z czarnej porzeczki korzystnie wpływa na plamkę żółtą oka i zmniejsza ryzyko jej zwyrodnienia. Badacze sugerują również, że profilaktyczne jedzenie czarnych porzeczek może w pewnym stopniu zapobiegać powstawaniu jaskry.