Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów

Na plaży w Człuchowie posmakujemy wielu kuchni. Zamiast jednej restauracji będzie nowoczesny food court ze stoiskami gastronomicznymi

Małgorzata Wojciechowska
Małgorzata Wojciechowska
Wizualizacja
Wizualizacja UM Człuchów
Na plaży w Człuchowie powstaje strefa gastronomiczna, w której pod jednym dachem będzie się mieścić kilka punktów z różnorodnym jedzeniem oraz bar. To rozwiązanie alternatywne wobec znajdującej się wcześniej tym miejscu restauracji. Lokal buduje prywatny przedsiębiorca z Człuchowa, a sama koncepcja food courtu zaczerpnięta została z większych miejscowości i nadmorskich kurortów.

Plaża miejska nad Jeziorem Rychnowskim znajduje się w fazie wielu ulepszeń i przebudowy infrastruktury. Dopełnieniem zmian będzie zupełnie nowa oferta gastronomiczna, którą znajdziemy w nowym, właśnie przygotowywanym obiekcie. Będzie się on znajdował w miejsce dawnej restauracji Plażowej - już teraz można oglądać zaawansowane prace budowlane na tym terenie.

W gastronomię na plaży inwestuje Piotr Staszków - prywatny przedsiębiorca z Człuchowa znany z kilku inicjatyw tego typu w okolicy. Prace nad koncepcją poprzedzone zostały wnikliwą analizą rynku i trendów, dzięki czemu ma powstać obiekt na miarę czasów.

- Sam pomysł zagospodarowania tego terenu wymagał analizy aktualnych potrzeb zarówno odbiorców docelowych, czyli mieszkańców, turystów, że będą do nas przyjeżdżali w sezonie i – mam nadzieję że przed i po również. I po takiej analizie, oglądaniu wielu konceptów i w Polsce i za granicą, nad naszym morzem i nie tylko doszedłem do wniosku, że będzie fajnym elementem rozwiązanie w postaci takiego mini food courtu, czyli takiego konceptu, który się bardzo dobrze sprawdza w wielu miastach. Co prawda większych, ale to się zmienia i również tego typu koncepcje powstają w miejscach mniej zaludnionych - mówi Piotr Staszków.

Docelowo w strefie będzie siedem punktów gastronomicznych oraz dodatkowo bar. Wśród propozycji kulinarnych mają znaleźć się między innymi kuchnia włoska, grill bar czy punkt z hamburgerami i kebabem. Obiekt o łącznej powierzchni około 400 metrów kwadratowych będzie zawierał także wspólną przestrzeń ze stolikami, gdzie można będzie usiąść i spotkać się z innymi przy ulubionym jedzeniu - na zasadzie "dla każdego coś smacznego".

- Będzie do tego wspólna strefa, w której będziemy wszyscy razem spożywać to w części zadaszonej, czyli w środku, no i na tarasie, na zewnątrz. Także summa summarum to powinno dać dobry efekt taki miejsca spotkań i konsumpcji i różnych kuchni, w których można naprawdę coś dla siebie znaleźć - mówi Piotr Staszków.

Nowy obiekt ma być gotowy już podczas najbliższych wakacji. Strefa gastronomiczna ma zastąpić funkcjonujące do tej pory budki z jedzeniem - ich właściciele być może będą mogli funkcjonować dalej pod wspólnym dachem food courtu. Na swoim miejscu pozostanie natomiast kawiarenka w przyziemiu funkcjonująca już od zeszłego lata.

Jesteśmy na Google News. Dołącz do nas i śledź "Dziennik Bałtycki" codziennie. Obserwuj dziennikbaltycki.pl!

od 16 latprzemoc
Wideo

CBŚP na Pomorzu zlikwidowało ogromną fabrykę „kryształu”

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na czluchow.naszemiasto.pl Nasze Miasto