Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów
11 z 12
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
Dobrze znany zakwas zbożowy jest obecnie rzadkim składnikiem...
fot. Anna Bizoń/123RF

Naturalne probiotyki – 10 produktów, które hamują stan zapalny. To nie tylko ogórki kiszone i zakwas, ale też kimchi i kombucha

Żur i zakwas na chleb

Dobrze znany zakwas zbożowy jest obecnie rzadkim składnikiem pieczywa, choć coraz bardziej poszukiwanym. Na jego bazie produkuje się też roztwór do przygotowania żuru. To nic innego, jak ziarna zbóż fermentowane z udziałem bakterii kwasu mlekowego i drożdży, które nie tylko zapewniają lepszą strukturę wypieków, ich spulchnienie i dłuższą trwałość, ale też rozkładają nieprzyswajalne kompleksy związków mineralnych z fitynianami, zwiększając ich przyswajalność. Choć w pieczywie żytnim czy żurku spożywamy nieaktywne mikroby, dzięki zawartości kwasu mlekowego wpływającego korzystnie na układ pokarmowy i dostępności składników odżywczych są to polecane elementy codziennej diety.

Zobacz również

I Sesja Rady Powiatu Niżańskiego nowej kadencji. Kto starostą? [TRANSMISJA WIDEO]

NOWE
I Sesja Rady Powiatu Niżańskiego nowej kadencji. Kto starostą? [TRANSMISJA WIDEO]

Tragiczny bilans majówki na augustowskich drogach. Trzy osoby zginęły

NOWE
Tragiczny bilans majówki na augustowskich drogach. Trzy osoby zginęły

Polecamy

Samochód wpadł do Brdy w powiecie chojnickim. Nocna akcja strażaków

Samochód wpadł do Brdy w powiecie chojnickim. Nocna akcja strażaków

Przegląd tygodnia od 28.04 w Chojnicach

Przegląd tygodnia od 28.04 w Chojnicach

Ryzykowna majówka na Pomorzu. Policja zatrzymała 49 pijanych kierowców

Ryzykowna majówka na Pomorzu. Policja zatrzymała 49 pijanych kierowców