Restauracja "Zielone Wzgórza" w Mądrzechowie.
Ośrodek Wypoczynkowy Zielone Wzgórza oddalony jest od Bytowa o 3 kilometry. W obrębie obiektu funkcjonują m.in. domki wypoczynkowe, apartamenty na wynajem czy restauracja z przytulnym wnętrzem z kominkiem. Specjalność restauracji stanowią głównie dania rybne, ale nie brakuje też potraw o charakterze regionalnym. Na spotkanie z właścicielem ośrodka udał się nasz Mistrz Kulinarny Krzysztof Szulborski.
Niegdyś właściciele Zielonego Wzgórza wynajmowali hotel i restaurację w bytowskim zamku. Z czasem jednak podjęli decyzję o przeniesieniu swojej działalności i otworzeniu czegoś, co będzie ich od podstaw. Czy cieżko było opuścić zamkowe komnaty na rzecz zielonych pól?
- Działalność w zamku to była świetna przygoda, ale była to jedynie dzierżawa. Ośrodek wypoczynkowy Zielone Wzgórza to jest nasza własność. Mamy tu poczucie tego, co sami możemy stworzyć. Wszystko to ma miejsce dzięki pomysłowi mojej małżonki - ja je tylko realizuję - opowiada Wojciech Gerbatowski z restauracji "Zielone Wzgórza.
Smaki Pomorza - program wideo!
NASZ SERWIS SPECJALNY
- Praca w tym ośrodku wymaga niezwykle dużo energii i siły, dlatego udamy się do kuchni, żeby przygotować coś specjalnego w oparciu o nasze lokalne produkty - mówi Mistrz Kulinarny Krzysztof Szulborski.
Czas na kaszankę na biało, przysmak samego hetmana Stefana Czarneckiego
W tym odcinku Mistrz Kulinarny Krzysztof Szulborski na terenie restauracji "Zielone Wzgórza" przyrządzi kaszankę na biało. Niegdyś ulubiony przysmak samego hetmana Stefana Czarneckiego.
Do kaszanki na biało potrzebny będzie także rosół, który warto wcześniej ugotować. Aby przygotować kaszankę niezbędne będą trzy gatunki mięsa: boczek surowy wędzony, karkówka i wątróbka drobiowa.
- Wędliny i mięso, które w dzisiejszym odcinku wykorzystamy przywiozła nam firma St. Rąbała - mówi Mistrz Kulinarny Krzysztof Szulborski.
Niezwykle ważną rolę odgrywają także borowiki i kasza pęczak. Do przyrządzenia tej potrawy niezbędne będzie również masło i śmietana.
- Jeśli dokładnie śledzicie nasz program to wiecie, że z firmą Ekokniaź nie pracujemy po raz pierwszy. Szanujemy dobre produkty i aż serce się raduje, że możemy na tych produktach pracować [...] Masło, śmietanka i wszystkie produkty Ekokniaź naprawdę są godne uwagi - dodaje Krzysztof Szulborski.
Pod koniec gotowania wszystko przyprawiamy i dodajemy suszone pomidory czy cebulkę. Na sam koniec warto dodać odrobinę oliwy z dyni.
Przepis na kaszankę na biało
Składniki:
- 500 g karkówka St. Rąbała
- 2 l rosół wołowo-drobiowy
- 150 g kasza pęczak
- 200 g wątróbka drobiowa St. Rąbała
- 200 g boczek surowy wędzony St. Rąbała
- 100 g cebulka perłowa konserwowa
- 100 g cebula biała
- 200 g borowiki świeże / mrożone
- 150 g pomidory suszone w oliwie
- 200 g gęsta śmietana Eko Kniaź
- 150 g masło Eko Kniaź
- 20 ml oliwy dyniowej
- przyprawy: sól, pieprz, majeranek, czosnek niedźwiedzi i rozmaryn
Przygotowanie:
Karkówkę, cebulę białą i boczek pokrój w drobną kostkę i smaż na maśle. Następnie dodaj pokrojoną w grubszą kostkę wątróbkę i borowiki. Całość wymieszaj i podsmażaj ok. 3 minuty. Dołóż kaszę pęczak i powoli dolewaj rosołu. Gdy kasza będzie miękka przypraw danie i dodaj pomidory suszone, perłową cebulkę oraz śmietanę. Na koniec aromatyzuj danie oliwą z dyni.
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?