Smaki Pomorza. Odcinek 2: Złów sobie obiad i odpocznij nad stawem w kształcie serca. Przepisy: okoń faszerowany ziołami i tatar ze śledzia

Akcja specjalna Smaki Pomorza

Wideo

- Jak coś chcesz zrobić dobrze, zrób to sam! Ja dzisiaj postanowiłem… upolować sobie obiad – mówi Mistrz Kulinarny Krzysztof Szulborski. Czas na drugi odcinek "Smaków Pomorza"! To nowy program, w którym zabieramy czytelników w kulinarną podróż po niezwykłych miejscach. A to naprawdę jest wyjątkowe. Nie tylko można tu smacznie zjeść, ale też zrelaksować się, na przykład... łowiąc sobie kolację!

- Z Trójmiasta do granicy wcale nie jest tak daleko – podkreśla Krzysztof Szulborski. Oczywiście chodzi o granicę Kaszub i Kociewia. Stare Polaszki 13 to oaza ciszy i spokoju. Blisko jest do okolicznych zabytków, ale też do wdzydzkich jezior i lasów. I rzeczywiście – w drugim odcinku naszego specjalnego programu nie brakuje ujęć, które po prostu chciałoby się wydrukować i powiesić jako obraz w domu. Zobaczcie sami!

- Jak tylko zobaczyłem to piękne miejsce – od razu się zakochałem – mówi Krzysztof Konkol, szef kuchni w Starych Polaszkach 13. - A możliwość gotowania produktów z ogródka czy sadu to naprawdę rewelacja. Poza tym szefowa – pani Kasia Krzykowska – to naprawdę cudna osoba.

Złów sobie obiad!

Ale przejdźmy już do kuchni. Co tym razem wylądowało na talerzach? Pyszny okoń. Do jego przygotowania potrzebna jest śmietana oraz bób firmy "Kwidzyn" do zrobienia puree. Przyda się też masło firmy "Eko Kniaź", która oferuje ekologiczne produkty.

Dodatkową atrakcją jest możliwość samodzielnego złowienia okonia w pobliskim stawie! Wystarczy po przekazać kucharzowi, a on go pysznie przyrządzi.

Co jeszcze zjemy w Starych Polaszkach 13? Tradycyjną zupę grzybową z lanymi kluskami, zupę rybną podkręconą ostrą papryką, a na deser – typowo kaszubskie słodycze, czyli ruchanki lub na przykład drożdżówkę.

Tatar na słodko? Czemu nie!

Czas na tatara z prawdziwego bałtyckiego śledzia. Potrzebne oczywiście będą także ogórek, cebula oraz śmietanka, a by dodać trochę słodyczy – Krzysztof Szulborski proponuje słodkawy sos kumberland.

- Kaszubi lubią wszystko na słodko. Jak zaczynają się wielkie przyjęcia, np. wesela czy jakieś inne imprezy okolicznościowe to najpierw podaje się właśnie ciasto - mówi z uśmiechem Mistrz Kulinarny.

Jak powstało to wyjątkowe miejsce - Stare Polaszki 13? - Wymagało dużo pracy, dużo miłości, ale chyba najwięcej konsekwencji mojego teścia, który zakupił niszczejące gospodarstwo 20 lat temu. Krok po kroku, złotówka do złotówki odbudowywał i upiększał. Wyborem czerwonych okiennic zadziwił nawet stolarza – opowiada Katarzyna Krzykowska.

Obok kompleksu znajduje się też staw w kształcie… serca. To miejsce nie tylko dla zakochanych, ale jak przyznaje pani Katarzyna, planowane są tu w przyszłości sielskie wesela, a kalendarz już się zapełnia.

- Stare Polaszki 13 zapamiętam bardzo sielankowo. To miejsce, w którym odpocząłem, mimo że byłem w pracy. Jeżeli chcesz tak jak ja odpocząć i dobrze się bawić, musisz tu być! - zachęca Mistrz Kulinarny Krzysztof Szulborski.

zobacz także

Smaki Pomorza, odcinek 2. Przepisy:

Okoń faszerowany ziołami z puree z bobu i sosem koperkowym:

1 okoń ok. 20 g
1 pęczek koperku
1 pęczek pietruszki
2 ząbki czosnku
100 g masła Eko Kniaź
1 cytryna

Puree:
Bób konserwowy Kwidzyn 200 g
200 ml śmietanki Eko Kniaź 30%
1 cebula
sól

Rybę oczyszczamy, patroszymy, myjemy. Doprawiamy, do środka wkładamy zioła, rozgnieciony czosnek, masło i skrapiamy sokiem z cytryny, pieczemy.

Puree: Bób odsączamy, przeciskamy przez praskę, wrzucamy na rozgrzane masło i podlewamy śmietanką. Na koniec doprawiamy solą i pieprzem.

Sos: cebulę obieramy, myjemy, siekamy drobno. Podsmażamy ją na maśle, podlewamy śmietanką 30% i redukujemy przez ok. 10 min. Doprawiamy solą, pieprzem i odrobiną soku z cytryny.

Tatar ze śledzia z plackami marchewkowymi, musem i sosem kumberland

Składniki:
1 kg marchwi
0,5 kg ziemniaków
1 puszka kukurydzy Kwidzyn 400 g
5 jaj
200 g mąki
300 g marynowanego śledzia
80 g czerwonej cebuli
80 g świeżego ogórka
500 ml śmietanki 30% Eko Kniaź
20 g tartego chrzanu
100 g konfitury z żurawiny kaszubskiej
sól, pieprz, olej
koncentrat soku pomarańczowego

Marchew i ziemniaki obieramy, myjemy, trzeba na tarce na grubych oczkach. Do warzyw dodajemy jajka, mąkę i kukurydzę, doprawiamy solą i pieprzem. Smażymy na rozgrzanej patelni placuszki średnicy ok 5 cm. Śmietankę ubijamy na sztywno. Dodajemy chrzan, konfiturę, doprawiamy solą i pieprzem.

Odsączone płaty śledzia kroimy w drobną kostkę ok. 4x4 mm. Cebulę obieramy i drobno siekamy. Ogórek myjemy,kroimy wzdłuż na pół, wydrążamy nasiona za pomocą łyżki, kroimy w drobną kostkę. Na plackach układamy tatar, odrobinę musu i dekorujemy.

Żurawinę mieszamy z chrzanem, sokiem pomarańczowym, doprawiamy gałką muszkatałową.

warzywakwidzyn.pl
ekokniaz.pl

starepolaszki.pl

Dodaj ogłoszenie