Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów

Święciliśmy potrawy

(red.)
Jak nakazuje tradycja, w sobotę przed Wielkanocą idziemy do kościoła poświęcić potrawy. Warto wiedzieć, że początki obrzędu święcenia potraw w Polsce sięgają XIV stulecia.

Jak nakazuje tradycja, w sobotę przed Wielkanocą idziemy do kościoła poświęcić potrawy. Warto wiedzieć, że początki obrzędu święcenia potraw w Polsce sięgają XIV stulecia.

Najpierw święcono tylko pieczonego baranka, a więc chlebową figurkę o postaci baranka. Potem dodawano ser, masło, ryby, olej, pokarmy mięsne, ciasto i wino. Na końcu święcony kosz został uzupełniony jajkiem i pozostałymi pokarmami, które obecnie weszły do kanonu święconki. Dzisiaj w koszykach niesionych do poświęcenia znaleźć można niemal wszystko. Ważne by było dużo i kolorowo.
Nie zapomnijmy o tym pięknym zwyczaju!

Zobacz galerię

od 7 lat
Wideo

21 kwietnia II tura wyborów. Ciekawe pojedynki

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na chojnice.naszemiasto.pl Nasze Miasto