Święciliśmy potrawy

(red.)
Jak nakazuje tradycja, w sobotę przed Wielkanocą idziemy do kościoła poświęcić potrawy. Warto wiedzieć, że początki obrzędu święcenia potraw w Polsce sięgają XIV stulecia.

Jak nakazuje tradycja, w sobotę przed Wielkanocą idziemy do kościoła poświęcić potrawy. Warto wiedzieć, że początki obrzędu święcenia potraw w Polsce sięgają XIV stulecia.

Najpierw święcono tylko pieczonego baranka, a więc chlebową figurkę o postaci baranka. Potem dodawano ser, masło, ryby, olej, pokarmy mięsne, ciasto i wino. Na końcu święcony kosz został uzupełniony jajkiem i pozostałymi pokarmami, które obecnie weszły do kanonu święconki. Dzisiaj w koszykach niesionych do poświęcenia znaleźć można niemal wszystko. Ważne by było dużo i kolorowo.
Nie zapomnijmy o tym pięknym zwyczaju!

Zobacz galerię

Wideo

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Dodaj ogłoszenie