Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów
4 z 14
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
Są odpadem przy produkcji oczyszczonej mąki, jednak wciąż...
fot. congerdesign/pixabay.com

Zdrowe? Niekoniecznie. To jedzenie ma niesłusznie dobrą opinię. Zobacz produkty, które są wciąż polecane pomimo tego, że mogą zaszkodzić

Pozornie zdrowe – otręby zbożowe

Są odpadem przy produkcji oczyszczonej mąki, jednak wciąż zachwala się ich wartości zdrowotne. W rzeczywistości to produkt, który warto omijać (na zdjęciu z prawej strony). Powodem jest zbyt wysoka zawartość błonnika, w którym przeważa frakcja nierozpuszczalna w wodzie (zwłaszcza w tych pszennych) o działaniu podrażniającym jelita. W błonniku tym występuje duża ilość fitynianów, które uniemożliwiają wchłanianie związków mineralnych.

Wbrew podawanym informacjom, że otręby są dobrym źródłem magnezu, cynku, żelaza, potasu czy wapnia, tak naprawdę powodują one ujemny bilans tych składników w organizmie. Fityniany wiążą bowiem pierwiastki obecne w treści pokarmowej, uniemożliwiając ich przyswajanie. Zamiast więc dosypywać otręby do potraw, lepiej sięgać po pełnoziarniste produkty zbożowe zawierające wszystkie składniki ziarna (na zdjęciu z lewej) – w ten sposób znacznie trudniej przedawkować błonnik.

Zobacz również

Street Food Polska Festival znów w Kielcach! Stanie ponad 20 food trucków [FILM]

Street Food Polska Festival znów w Kielcach! Stanie ponad 20 food trucków [FILM]

Kradzież auta. Nie daj się złapać „na banknot”

NOWE
Kradzież auta. Nie daj się złapać „na banknot”

Polecamy

Zaskakujący komunikat w Messengerze o ustawieniu kodu PIN. O co chodzi?

Zaskakujący komunikat w Messengerze o ustawieniu kodu PIN. O co chodzi?

Lot do Grecji za 65 zł? Takie okazje nie zdarzają się często!

Lot do Grecji za 65 zł? Takie okazje nie zdarzają się często!

Jaka lektura będzie na egzaminie ósmoklasisty? Nauczyciele wskazują na te tytuły

Jaka lektura będzie na egzaminie ósmoklasisty? Nauczyciele wskazują na te tytuły