Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów
5 z 10
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
Yersinia enterocolitica to bakteria, która może występować w...
fot. Pixabay.com

Zagrożenia w żywności. Jakie bakterie mogą występować w popularnych produktach spożywczych?

Yersinia enterocolitica (yersinoza)

Yersinia enterocolitica to bakteria, która może występować w surowym mleku kozim, mleku czekoladowym, wodzie i surowym mięsie(głównie wieprzowym). Spożycie produktów spożywczych zainfekowanych yersinią może skutkować rozwojem jersiniozy jelitowej i pozajelitowej. Ich charakterystyczne objawy to: ból brzucha, biegunka, nudności i wymioty, a także nieznacznie podwyższona temperatura ciała. Niekiedy może pojawić się także: rumień zakaźny, obrzęk, ból stawów i wysypka. Leczenie zakażenia yersinią polega w głównej mierze na nawadnianiu organizmu i stosowaniu diety lekkostrawnej.

Zobacz również

Matura 2024 z języka polskiego w staszowskim "Wyszynie". (ZDJĘCIA)

Matura 2024 z języka polskiego w staszowskim "Wyszynie". (ZDJĘCIA)

Matura 2024. Maturzyści z I LO piszą egzamin z języka polskiego. ZDJĘCIA, FILM

Matura 2024. Maturzyści z I LO piszą egzamin z języka polskiego. ZDJĘCIA, FILM

Polecamy

Zapora Mylof nie rozwiedzie się z Rytlem? Niewielkie zainteresowanie konsultacjami

Zapora Mylof nie rozwiedzie się z Rytlem? Niewielkie zainteresowanie konsultacjami

W szkołach rozpoczęły się zajęcia w ramach programu „Edukacja z wojskiem”

W szkołach rozpoczęły się zajęcia w ramach programu „Edukacja z wojskiem”

Samochód wpadł do Wielkiego Kanału Brdy w powiecie chojnickim. Nocna akcja strażaków

Samochód wpadł do Wielkiego Kanału Brdy w powiecie chojnickim. Nocna akcja strażaków