Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów

Aromatyczny krem z białych warzyw na obiad. Sprawdź przepis na lekką zupę na lato. Pyszny sposób na przemycenie porcji witamin

Redakcja
Pożywną zupę krem z białych warzyw można przygotować z dodatkiem kalafiora i zagęścić dodatkiem mascarpone lub serka topionego. Wierzch zupy można udekorować grzankami i pesto z bazylii.
Pożywną zupę krem z białych warzyw można przygotować z dodatkiem kalafiora i zagęścić dodatkiem mascarpone lub serka topionego. Wierzch zupy można udekorować grzankami i pesto z bazylii. 123rf.com/ziashusha/zdjęcie ilustracyjne
Zupa krem z białych warzyw to danie, którego składniki można skomponować według własnych upodobań. Najczęściej skład zupy z białych warzyw wchodzi korzeń pietruszki, bulwa selera, ziemniaki i różyczki kalafiora. Kremowości zupie dodaje serek topiony, ale z powodzeniem możecie zamienić go na mascarpone lub śmietankę kremówkę. Wypróbuj przepis na domową zupę krem z białych warzyw.

W skrócie

Zupa krem z białych warzyw świetnie smakuje także z dodatkiem owoców. W menu restauracji można spotkać zupę z białych warzyw z gruszką lub z dodatkiem upieczonego jabłka. Te owoce dodają słodyczy zupie, a także podkreślają wytrawny smak pozostałych warzyw. Zupa krem z białych warzyw nie wymaga także wielu przypraw. Świetnie smakuje doprawiona białym pieprzem, tymiankiem lub szczyptą rozmarynu. Zobacz prosty przepis na zupę krem z białych warzyw.

Krem z białych warzyw – przepis z kalafiorem

Liczba porcji: dla 6 osób.
Czas przygotowania: 1 godzina.
Stopień trudności: łatwy.

Składniki:

  • 400 g kalafiora,
  • 200 g pora,
  • 1 cebula,
  • 5 ziemniaków,
  • 150 g bulwy selera,
  • 2 korzenie pietruszki,
  • 3 ząbki czosnku,
  • 700 ml bulionu warzywnego,
  • 60 g serka topionego śmietankowego lub mascarpone,
  • 20 g masła klarowanego,
  • 40 g oleju,
  • 10 g soli,
  • 5 g białego pieprzu,
  • szczypta świeżo startej gałki muszkatołowej.

Jak zrobić krem z białych warzyw?

Przygotowanie:

  1. Wszystkie warzywa należy umyć. Korzeń pietruszki, bulwę selera, cebulę, czosnek i ziemniaki należy obrać i pokroić. Kalafiora trzeba jedynie dokładnie umyć i rozdzielić na mniejsze różyczki.
  2. Pora należy przekroić na pół i odciąć białą część. Warzywo należy dokładnie umyć i pokroić w plastry.
  3. W garnku z grubym dnem należy rozpuścić olej z masłem klarowanym. Na początek należy wrzucić pora, cebulę, a następnie po 5 minutach dodać czosnek. Warzywa należy chwilę smażyć, aż się zeszklą.
  4. Do garnka należy wlać bulion i dodać pozostałe pokrojone warzywa. Wszystkie składniki należy gotować pod przykryciem przez około 15 minut.
  5. Na koniec zupę z białych warzyw należy doprawić solą, białym pieprzem i gałką muszkatołową.
  6. Gdy warzywa będą miękkie, należy dodać serek topiony lub mascarpone. Zupę należy zmiksować na gładki krem z białych warzyw przy pomocy blendera ręcznego lub po przestudzeniu w blenderze kielichowym.
  7. Zupa krem z białych warzyw jest gotowa.

Sposób podania zupy krem

Gotowa zupa krem może być podawana z grzankami lub obficie posypana posiekaną natką pietruszki. Świetnie sprawdzi się także posiekany koperek lub świeże listki tymianku. Domowy krem z białych warzyw można także doprawić szczyptą kuminu, czyli kminu rzymskiego, albo dodać kontrast smakowy dolewając łyżkę octu jabłkowego. Zupa krem z białych warzyw może być też przygotowana w wersji wegańskiej przy użyciu mleka kokosowego.

Mamy nadzieję, że nasz prosty i pożywny przepis na zupę z białych warzyw zachęci was do ugotowania własnej wersji.

Zobacz także inne tematy kulinarne ze Strony Kuchni:

Aby gotowanie było jeszcze prostsze

Materiały promocyjne partnera
emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Surówka z rzodkiewki

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Materiał oryginalny: Aromatyczny krem z białych warzyw na obiad. Sprawdź przepis na lekką zupę na lato. Pyszny sposób na przemycenie porcji witamin - Strona Kuchni

Wróć na chojnice.naszemiasto.pl Nasze Miasto