W skrócie
Kulinarnym hitem lat PRL był pyszny deser nazywany hucznie blokiem czekoladowym. Taki deser przygotowywano z margaryny, kakao, cukru i mleka w proszku. Do tego dodawano pokruszone herbatniki, a na święta – bakalie, np. rodzynki lub orzechy. Gotową masę przekładano do podłużnej blaszki, a gdy całość zastygła, krojono deser na duże kawałki. Mamy dla ciebie przepis na ten pyszny smakołyk, który jest bardzo łatwy i szybki do wykonania. Tak przygotowywały go nasze mamy i babcie.
Zobacz w galerii, jak zrobić blok czekoladowy krok po kroku. Kliknij w przycisk!
Przepis na blok czekoladowy
Liczba porcji: dla 10 osób,
czas przygotowania: ok. 20 minut,
poziom trudności: łatwy.
Składniki:
- 200 g margaryny lub masła,
- 3 czubate łyżki kakao,
- 1 szklanka cukru pudru,
- 50 ml wody,
- 1 i 3/4 szklanki mleka w proszku,
- ok. 200 g pokruszonych herbatników,
- opcjonalnie rodzynki lub ulubione orzechy,
- opcjonalnie esencja waniliowa lub cukier waniliowy (16g).
Jak zrobić blok czekoladowy krok po kroku?
- Zacznij od przygotowania kakaowej masy. Do garnka włóż masło, kakao, cukier i wodę.
- Całość rozpuść na małym ogniu, ciągle mieszając. Pogotuj ok. 2 minut.
- Przelej masę do miski do miksowania i poczekaj ok 5 minut, by odrobinę przestygła.
- W tym czasie połam herbatniki na kawałki.
- Następnie włącz mikser na małe obroty i zacznij miksować masę dosypując stopniowo mleko w proszku.
- Na koniec wsyp herbatniki i wymieszaj łyżką.
- Przełóż masę do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Gotowe!
Blok najlepiej odstawić na ok. 1,5 godziny, by masa nieco stwardniała i ładnie się kroiła. Możesz go wzbogacić dosypując oprócz herbatników także rodzynki lub orzechy.
Blok czekoladowy, deser bez czekolady
W chudych latach PRL panie domu musiały wykazać się prawdziwą zaradnością, by przygotować pyszne dania z dostępnych wówczas składników. Brakowało schabu - powstał przepis na kotlety z mortadeli czy kotlety jajeczne. Nie było prawdziwej czekolady, a jedynie wyrób czekoladopodobny - przygotowywano pyszne desery z kakao i masą z mleka w proszku. Taki tradycyjny blok czekoladowy można podarować np.: zamiast ciastka na Dzień Babci i Dziadka.
Wypróbuj także: Czekoladowe kulki raw z pistacjami na pożywną przekąskę. Przepis na prosty deser z nerkowcami i daktylami. Idealne do drugie śniadanie
Zobacz też inne przepisy ze Strony Kuchni:
- Wypróbowane wafle z masą z mleka w proszku. Zobacz przepis na deser z PRL-u
- Bajaderki jak z cukierni. Poznaj najlepszy przepis na ciastka bez pieczenia
- Kakao z piankami. Przepis na napój, który rozgrzewa i poprawia humor
- Piernikowe kulki czekoladowe na podwieczorek. Banalnie prosty przepis bez pieczenia
Akcesoria do pieczenia!
Leczo warzywne. Przepis na obiad bez mięsa
Leczo warzywne. Przepis na obiad bez mięsa
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?