Pączek to typowo polski wyrób. Robi się go z ciasta drożdżowego z mąki pszennej. Uformowane na kształt lekko spłaszczonej kuli ciasto, smaży się w oleju lub na klarowanym maśle na kolor ciemnozłoty. Tradycyjnie pączki nadziewa się konfiturą lub marmoladą przed smażeniem. Współcześnie zdarzają się pączki nadziewane dopiero po usmażeniu: zazwyczaj marmoladą wieloowocową lub konfiturą różaną, rzadziej likierem, budyniem, czekoladą, a nawet twarogiem.
Wartość energetyczna jednego typowego pączka (60 g) wynosi ok. 244 kcal. Rzeczywista kaloryczność pączka będzie w znacznym stopniu uzależniona od ilości tłuszczu pochłoniętego przez ciasto (stosunek kaloryczności tłuszczów do węglowodanów w jednostce masy wynosi 9:4).
A Państwo robicie pączki sami, czy kupujecie. Jeśli to ostatnie, to może podzielicie się z innymi Czytelnikami informacją, gdzie w Sztumie, Dzierzgoniu i innych miejscowościach naszego powiatu można kupić najlepsze pączki. Napiszcie też, jakie lubicie.
Precz z Zielonym Ładem! - protest rolników w Warszawie
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?