MKTG NaM - pasek na kartach artykułów
8 z 15
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
PÓŁPRAWDA. Wiedza wyniesiona „z domu” często jest bardzo...
fot. ASSY/pixabay.com

Fakty i mity o grzybach. Niektóre są niebezpieczne! Grzyby trujące łatwo poznać? Gotowane grzyby są bezpieczne? Sprawdź, w co nie wierzyć

„Takie grzyby zawsze zbierano w rodzinie i były dobre”

PÓŁPRAWDA. Wiedza wyniesiona „z domu” często jest bardzo cenna, jednak nie zawsze aktualna. Grzyby i ich działanie są dokładniej badane niż kiedyś i niektóre gatunki, dawnej uznawane za smaczne, obecnie są klasyfikowane jako trujące. Nie lekceważmy tego, bo najczęściej chodzi właśnie o długofalowe skutki lub specyficzne, ale niebezpieczne reakcje. Dlatego właśnie należy zrezygnować ze zbierania krowiaków podwiniętych (olszówek), które do niedawna były uznawane za „warunkowo jadalne”.

Zobacz również

Kradł materiały budowlane w markecie. Zatrzymany 51-latek usłyszał już zarzuty

NOWE
Kradł materiały budowlane w markecie. Zatrzymany 51-latek usłyszał już zarzuty

Polanica-Zdrój ma wspaniały Park Wodny. Otwarcie w piątek, 4 lipca

Polanica-Zdrój ma wspaniały Park Wodny. Otwarcie w piątek, 4 lipca

Polecamy

Najlepszy sos z kurek do ziemniaków. Z tego przepisu zawsze się udaje

HIT DNIA
Najlepszy sos z kurek do ziemniaków. Z tego przepisu zawsze się udaje

W Polsce niedoceniany, we Francji to rarytas. Ten dżem to płynne złoto

W Polsce niedoceniany, we Francji to rarytas. Ten dżem to płynne złoto

Remont mostu w Małych Swornegaciach – dlaczego nie poza sezonem?

Remont mostu w Małych Swornegaciach – dlaczego nie poza sezonem?